Jurjevanje


Pozdravljeni bratje in sestre
Dobrodosli na letosnje Jurjevanje. To je nas najvecji skavtski praznik, ko sprejmemo nove clane v naso organizacijo. Letos smo izbrali kot lokacijo Kriz a to ne nakljucno temvec zato, ker je tu pred petdesetimi leti nastala prva skavtska skupina. Od takrat do danes se je organizacija veliko spremenila: zelenkasto temne srajce so danes modre barve, zametne hlace in krila so postale moderne kavbojke, takrat loceni skavti in skavtinje so se zduzili v eno samo organizacijo, prav tako so se kesneje zdruzili trzaski in goriski skavti, razvile so se tri starostne veje, ki imajo njihovo metodologijo. Vendar smisel skavtizma je ostal isti: stik z naravo, skavtske spretnosti, osebna rast, vsakdanje dobro delo in pomoc bljiznjemu in se bi lahko nastevala. Preidemo pa k danasnjim novincem.

Dragi volcici in volkuljice
Ob prvi polni luni sta vas mama Raksa in oce volk sprejela v njihov brlog skupaj z ostalimi volcici. Igrali ste se in lovili po dzungli. Spoznali ste se ostale stare volke: Akelo, tistega sivega samotarskega volka, ki z mocjo in zvijaco vodi celo krdelo; Baluja, zaspanega rjavega medveda, ki uci volcje mladice dzungelske postave; Bagheero , crnega panterja, ki je pogumen in zvijacen ter vas vodi po dzungli in Kaa, previdnega starega pitona, ki vam pomaga pri rocnih spretnostih. Danes pa boste ulovili vas prvi plen ter tako dobili rumen kozuh. Rumena barva je simbol veselja, ki ponazarja prav vasa otroska leta, vaso igrivost, nedolznost, iskrenost ter seveda vase veselje.
Iskreno vam cestitava in vosciva dober lov.

Dragi izvidniki in vodnice
Danes boste naredili pomemben korak na vasi skavtski poti. Vsak od vas se je prostovoljno odlocil, da bo z obljubo vstopil v naso skavtsko organizacijo. Ruto, ki jo boste danes prejeli je zelene barve, barva upanja. Mladost je obdobje upanja, ker se v prihodnost ozira z mnogimi pricakovanji. V mladosti clovek goji ideale, sanje in nacrte. Mladost je cas, ko zorijo zivljenske odlocitve. Ne izgubite poguma zaradi tezav ali preizkusenj, s katerimi se boste srecevali. Bodite potrpezljivi in vztrajni ter premagajte naravno nagnjenost mladih, ki zelijo doseci vse in takoj. Sprejmite odlocitve, ki bodo odrazale vaso drzo in vero. Gojite ljubezen do bljiznjega in Boga, prizadevajte si, da boste vase sposobnosti uporabljali za skupno dobro. Postopoma si boste izoblikovali  vaso lastno istovetnost in se odlocili, katerim ljudem boste zaupali v katere ideale boste verjeli, katere vrednote v zivljenju boste uresnicavali.

Dragi roverji in popotnice, dragi voditelji in voditeljice
Ruto, ki jo mi nosimo okrog vratu je rdece barve, barva ljubezni. Lahko bi jo primerjali v ljubezen do Boga, ljubezen do samega sebe, ljubezen do bljiznjega, ljubezen do narave in nenazadnje pa ljubezen do skavtske organizacije. Vi klanovci zorite v tako imenovanega “cloveka odhoda”, v celostne osebe, sposobne svododnih in odgovornih izbir. In mogoce bo marsikdo od vas v bodocnosti sprejel sluzenja znotraj organizacije kot voditelj. Mogoce se sprasujete kaj boste imeli od voditeljstva? V odgovor pa vam lahko dava da:
-Skavtski voditelj je oseba, ki teden za tednom, mesec za mesecem pripravlja zabavo, vznemirljive izzive in ucenje za nase nadebudne otoke.
-Skavtski voditelj zdirja domov, hitro pospravi skromen obrok, si, medtem ko odgovori na pet telefonkih klicev, oblece skavstki kroj in ves nasmejan prispe na srecanje vse skupaj v tridesetih minutah.
-Skavtski voditelj zrtvuje vikende in domace udobje, da uci otoke o gozdnih spretnostih v naravi.
-Skavtski voditelj je tisti, ki zmore postaviti sotor v dezju in noci, najti izgubljene stvari, posusiti mokre obleke, obvladati zulje, domotozje in navdusenje otrok nad stiriurnem spanjem ter oditi domov z nacrti za naslednji tabor.
-Skavtski voditelj je oseba, ki prezeba na mrazu z zadnjim otrokom, cigar starsi so pozabili, kdaj je konec srecanja.
-Skavtski voditelj prostovoljno zapolni praznino, zaradi katere bi bil otrok razocaran nad svetom.
-Skavtski voditelj verjame v dobro, je skrben, garaski, zanesljiv, z bogastvom znanja, zalogo spretnosti in zlatim srcem.
-Skavtski voditelj prejme le borne zahvale, vendar ve, da je pomembna oseba za nekega otroka, in zato verjame, da se vse to splaca!
Bodite pripravljeni. Vedno pripravljeni.