SZSO praznuje 60-letnico

V letošnjem letu praznuje slovensko skavtsko gibanje 60-letnico svojega neprekinjenega delovanja. Teklo je namreč leto 1951, ko je meseca oktobra g. Lojze Zupančič začel zbirati okoli sebe mlade škedenjske fante. Iz tega se je razvilo množično skavtsko gibanje, saj sta se mu zelo hitro pridružila še prof. Ivan Theuerschuh v vlogi vodje in starešine ter prof. Oton Bercè.

V nedeljo, 30. oktobra 2011 v Škednju

Slovenska zamejska skavtska organizacija se bo poklonila spominu teh treh ustanoviteljev ter še Franka Stoparja, ki je leta 1955 preminul na enem prvih skavtskih taborov . Sedanji in bivši člani organizacije se bodo zbrali 30. oktobra 2011 ob 10h v prostorih Doma Jakoba Ukmarja v Škednju in tako krenili v sprevodu do cerkve, kjer bo g. Dušan Jakomin daroval sv. daritev za zgoraj omenjene ustanovitelje. Sv. mašo bodo v celoti oblikovali skavti.

Po sv. maši bo delegacija deželnega vodstva odšla najprej na škedenjsko pokopališče in položila šop rož na grob Franka Stoparja, nato pa še na pokopališče pri Sv. Ani, kjer bomo položili cvetje tudi na grob Lojzeta Župančiča in Otona Berceta. V popoldanskih urah (ob 16h) se bomo odpravili še na Col, kjer bomo položili šop rož na grob Ivana Teuerschuha.

Istega dne bodo imeli voditelji Slovenske zamejske skavtske organizacije tudi svoj redni občni zbor, na katerem bodo izvolili novo deželno vodstvo.

Veselilo nas bo, če se boste odločili z nami praznovati naše korenine in pokloniti tistim, ki so zaorali v ledino slovenskega skavtskega gibanja v Italiji.

Lep skavtski pozdrav!

 

Tako se je o naših začetkih spominjal Ivo Jevnikar

 

Tako so o nas poročali:

Slovenski telednevnik RAI-FJK (30.9.2011)

Primorski Dnevnik (4.11.2011)   Naš Vestnik (4.11.2011)

Tv-Koper v oddaji Brez Meja (8.11.2011)

Objavljeno v Objave sl
Galerija slik
Priponke

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.